PÉNZ KIVÉTELE A CÉGÉBŐL

PÉNZ KIVÉTELE www.cegvezetoknek.hu

ADÓMENTES MENEDZSER SZŰRÉSEK

Ha egy adott betegségbiztosítási szerződésben nincs, vagy alig van benne valódi kockázatot jelentő biztosítási esemény, és a biztosítási díj – eltekintve a közreműködők adminisztrációs költségétől és hasznától – valójában csak a jelentős értékű szűrővizsgálatok ellenértékét ellentételezi, tehát a biztosítás ezen szolgáltatások „becsomagolását” szolgálja, akkor az ilyen betegségbiztosítási szerződés színlelt biztosítási jogviszony létrehozására irányul.

Ha a kifizető mégis ilyen szerződés alapján viseli a biztosítás díját, a biztosítási díj nem tekinthető adómentesnek, a díj adókötelezettségét a kifizető és a magánszemély között fennálló jogviszony és a szerzés körülményei alapján kell megállapítani, tehát munkaviszony esetén a díj munkaviszonyból származó jövedelemnek minősülhet, illetve – az Szja tv. 70. § (1a) bekezdésében előírt feltételek teljesülése esetén – egyes meghatározott juttatásként válhat adókötelessé.

Mindezek alapján lőttek az adómentes menedzser szűréseknek. Ugyanakkor van olyan lehetőség ami alapján az egészségügyi menedzser szűrések néhány százalék közteherrel megoldhatók.

Sikeres cégek fóruma