OSZTALÉK ADÓZÁSA 2019

OSZTALÉK ADÓZÁSA 2019, OSZTALÉK KALKULÁTOR 2019 - cegvezetoknek.hu

NAV - Tájékoztató az elektronikus vámfizetésről

Tisztelt Ügyfeleink!

A közösségi vámjog végrehajtásáról szóló, módosított 2003. évi CXXVI. törvény 45. § (10) bekezdése szerint "Amennyiben a hitelintézet és a vámhatóság között kötött megállapodás szerint a hitelintézet az ügyfél által a nála visszavonhatatlanul befizetett összegről elektronikus úton értesíti a vámhatóságot a közölt vámot, nem közösségi adókat és díjakat biztosítottnak kell tekinteni, és az áru kiadható". Az elektronikus üzenetküldés lehetőségének a biztosítása érdekében szükségessé vált az Elektronikus Banki Üzenetkezelő modul (továbbiakban: EBÜK) létrehozása, mely sikeresen megvalósult.

Az új rendszer előnyei

- gyors: a vámhatóság által kiállított határozat kézhezvételét követően az ügyfél akár a helyszínen azonnal telefonon, vagy interneten intézkedhet a vámtartozás átutalásáról. A vámhatóság ezután a javára átutalt vámot, nem közösségi adókat és díjakat zárt rendszeren keresztül néhány percen (legfeljebb 1 óra) belül megkapja
- megbízható: zárt, automatikus rendszer
- teljes körű: minden vámhivatalban lehetőség
- nincs szükség a fizetendő összeg lekötésére, biztosítására

Az elektronikus adatszolgáltatás feltétele, hogy a hitelintézet és a vámhatóság az elektronikus adatszolgáltatásra vonatkozóan megállapodást kössön.

Az elektronikus banki üzenetküldés tekintetében az alábbi hitelintézetek kötöttek megállapodást a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal:

OTP Bank Nyrt.
UniCredit Bank Hungary Zrt.
K&H Bank Zrt.
Raiffeisen Bank Zrt.
KDB Bank (Magyarország) Zrt.
MKB Bank Zrt.
Erste Bank Hungary Zrt.
CitiBank Europe plc Magyarországi Fióktelepe

Az elektronikus vámfizetés működésének a leírása:
A nem közösségi áruk kiadása érdekében, a vámeljárások során közölt (jelenleg manuálisan, a későbbiekben elektronikusan) vámösszegek megfizetését az ügyfél banki átutalással kezdeményezi, ezt követően (néhány perc, legfeljebb 1 óra) a hitelintézet az ügyfél által a nála visszavonhatatlanul befizetett összegről elektronikus úton értesíti a Vámhatóság rendszerét, ezáltal az áru automatikusan kiadhatóvá válik. Az elektronikus közlés megvalósítását követően (2008. év második félévében) a nem közösségi áru kiadásáról automatikusan - pénzügyőri beavatkozás nélkül - értesítjük az ügyfelet.

Alkalmazási terület
- kizárólag vámeljárásban
- "A", azonnali fizetési mód esetén
- bevételi számlákra (vámletét befizetés esetén nem alkalmazható)