OSZTALÉK 2019

OSZTALÉK 2019 - cegvezetoknek.hu

Eva, kata és kiva határidők

Az egyszerűsített vállalkozói adó (eva), a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata), valamint a kisvállalati adó (kiva) alanyainak érdemes odafigyelni, mivel decemberben több bejelentési, illetve bejelentkezési határidő érintheti őket, valamint ekkor lehet dönteni az adónemek hatálya alól történő esetleges kilépésről.

December 12. a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) alól való mentesülés – különösen munka- és keresőképtelenség, illetve az egyéni vállalkozás szüneteltetése esetén – bejelentésének határideje, ami az adóalanyiságtól függően a 14T101, 14T101E, 14T201T nyomtatványokon tehető meg. A katát év közben is választhatják az adózók, akik a feltételek megléte esetén a választás bejelentését követő hónap elsejével kerülnek a kata hatálya alá. A tevékenységét év közben kezdő vállalkozás bejelentését a NAV-hoz való bejelentkezéssel egyidejűleg teljesítheti.

A kisvállalati adó (kiva) alanya az adóév december 1-jétől december 22-ig (mivel 2014. december 20. szombat, a határidő az azt követő első munkanap, azaz 2014. december 22.) jelentheti be elektronikusan a NAV-hoz az erre a célra rendszeresített nyomtatványon, hogy adókötelezettségeit 2015-re nem a kisvállalati adó szabályai szerint teljesíti. A határidő elmulasztása esetén igazolási kérelem előterjesztésének nincs helye. A kiva hatálya alá az adózók év közben is beléphetnek, a kiva adóalanyiság a választásnak a NAV-hoz történő bejelentését követő hónap elsejével jön létre.

Az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) hatálya alá 2015. január 1-jétől bejelentkezni kívánó adózók 2014. december 22-ig jelezhetik szándékukat az erre rendszeresített formanyomtatvány benyújtásával. A bejelentkezés napján a törvényben meghatározott feltételeket teljesíteni kell. Az eva bejelentkezési határidő jogvesztő, igazolási kérelem előterjesztésének nincs helye. Szintén december 22. a határideje az evából való kijelentkezésnek.

Aki 2015. január 1-jével nem kíván a kisadózó vállalkozások tételes adója alá tartozni, kijelentkezését 2014. december 31-ig teheti meg.

NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága

 

Címkék: kata eva kiva