OSZTALÉK ADÓZÁSA 2021

OSZTALÉK ADÓZÁSA 2021 https://cegvezetoknek.hu

Változásbejelentés, kisadózó

Emlékeztető a kisadózóknak

A katás vállalkozások sokszor hiányosan jelentik be a változást. Ezek a mulasztások befolyásolják a fizetési kötelezettségüket is, ezért a leggyakrabban előforduló hibákra hívjuk fel a figyelmet.

- Amennyiben a kisadózó egyéni vállalkozó munkaviszonyt létesít vagy azt megszünteti, nemcsak a főállású kisadózói státusz változását kell bejelentenie, hanem a munkavégzés jellegében történt módosulást is.

- A tevékenységét szüneteltető egyéni vállalkozónak nemcsak a szüneteltetés kezdetét kell az okmányirodában bejelentenie, hanem a kata fizetési kötelezettség szünetelését is a NAV-hoz. A bejelentést havonta kell megtenni, azokra a hónapokra is, amikor nem volt adófizetési kötelezettség.


A változások bejelentését egyéni vállalkozóknak a 14T101E vagy a 14T101 adatlapon, társas vállalkozásoknak pedig a 14T201T adatlapon kell teljesíteni.

A változások teljes körű bejelentése azért is fontos, mert az adófolyószámlán a tételes adót ennek megfelelően könyvelik, és az adózási mód megszűnésével járhat, ha a kisadózó vállalkozásnak a naptári negyedév utolsó napján több mint 100 ezer forint adótartozása van.

Ha a tevékenység szüneteltetése alatt a kisadózó más jogcímen nem biztosított és egészségügyi szolgáltatásra egyéb jogcímen sem jogosult, akkor a 14T1011-es adatlapot is be kell nyújtania. NAV