PÉNZ KIVÉTELE A CÉGÉBŐL

PÉNZ KIVÉTELE - cegvezetoknek.hu

GYERMEKÁPOLÁSI TÁPPÉNZ

Változtak a gyermekápolási táppénzre (GYÁP) vonatkozó szabályok 2013. július 6-ától.

Keresőképtelenség meghatározása szempontjából pozitív változás a gyermeket nevelő szülők számára, hogy
- azok a szülők is igénybe vehetik beteg gyermekük jogán gyermek ápolása címén a gyermekápolási táppénzt, akiknek a 12 évesnél fiatalabb gyermeke kórházi kezelés alatt áll, és a szülő a fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményben beteg gyermeke mellett tartózkodik.

Mennyi időre folyósítható a gyermekápolási táppénz?
Attól, hogy a kórházi kezelés időtartamára GYÁP-ot lehet a szülőnek megállapítani, nem változott a gyermek életkorához igazodóan folyósítható GYÁP napok száma.

A GYÁP folyósításának időtartama továbbra is elsődlegesen a beteg gyermek életkorától függ, valamint attól, hogy a GYÁP-ot kérelmező szülő a másik szülővel közös háztartásban, vagy egyedül neveli-e a gyermekét.
Ennek megfelelően:
- Egyévesnél idősebb gyermek betegsége esetén a GYÁP napok a gyermek életkorához igazodóan, a gyermek születésnapjától a következő születésnapjáig terjedő időtartamra járnak.
- Ha a gyermek egyévesnél fiatalabb, akkor szoptatása, otthoni ápolása és – a gyermek fekvőbeteg-szakellátást nyújtó intézményben történő kezelése esetén – a fekvőbeteg-szakellátást nyújtó intézményben történő tartózkodás címén a gyermek egyéves koráig.
- Egy évesnél idősebb, de háromévesnél fiatalabb gyermek otthoni ápolása és – a gyermek fekvőbeteg-szakellátást nyújtó intézményben történő kezelése esetén – a fekvőbeteg-szakellátást nyújtó intézményben történő tartózkodás címén évenként és gyermekenként 84 naptári napon át.
- Háromévesnél idősebb, de hatévesnél fiatalabb gyermek otthoni ápolása és – a gyermek fekvőbeteg-szakellátást nyújtó intézményben történő kezelése esetén – a fekvőbeteg-szakellátást nyújtó intézményben történő tartózkodás címén évenként és gyermekenként 42, egyedülállónak 84 naptári napon át.
- Hatévesnél idősebb, de tizenkét évesnél fiatalabb gyermek otthoni ápolása és – a gyermek fekvőbeteg-szakellátást nyújtó intézményben történő kezelése esetén – a fekvőbeteg- szakellátást nyújtó intézményben történő tartózkodás címén évenként és gyermekenként 14, egyedülállónak 28 naptári napon át.

A jogszabály módosítás eredményeként a 12 éves, illetve a 12 évesnél idősebb, de a 18 évesnél fiatalabb beteg gyermek ápolásának-, kórházi kezelésének idejére, kizárólag méltányosságból lehet GYÁP-ot megállapítani a szülő részére.

A méltányosság iránti kérelmet a szülő foglalkoztatója székhelye szerint illetékes megyei kormányhivatal egészségbiztosítási pénztárához kell benyújtani.
Felhívjuk a figyelmet, hogy a jogszabályváltozásokkal párhuzamosan, amennyiben a szülő a 18 éven aluli beteg gyermekével kórházban tartózkodik, részére két orvosi igazolás kerül kiállításra a kórház által.
Egyrészt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által rendszeresített „IGAZOLÁS a szülő részére, a 18 éven aluli gyermekkel fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátása ideje alatt történő együtt tartózkodásának időtartamáról” elnevezésű nyomtatvány, mely a GYÁP igényléséhez szükséges.

Amennyiben a gyermeke kórházi kezelésének időtartamára gyermekápolási táppénzt szeretne, akkor ezen igazolást a foglalkoztatójánál kell leadni, és kérni a GYÁP-ot.
Másrészt a gyermek kórházban történő gyógykezelésének időtartamát igazolja a keresőképtelenség és keresőképesség orvosi elbírálásáról és annak ellenőrzéséről szóló 102/1995. (VIII. 25.) Korm. rendelet 7. számú melléklete szerint kiállított „IGAZOLÁS FEKVŐBETEG‐GYÓGYINTÉZETBEN TÖRTÉNŐ GYÓGYKEZELÉSRŐL”
elnevezésű nyomtatvány.
Tekintettel arra, hogy kórházi ellátásról van szó, a gyermekápolási táppénz mértéke a figyelembe vehető jövedelem naptári napi átlagának 50%-a. OEP

OSZTALÉKFIZETÉS OLCSÓBBAN - ITT KISZÁMOLHATJA